Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων




Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ. :   30/31 -05-2017
Θέμα: Νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων
Ανοίγει το δρόμο για την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση
Η  κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την  ψήφιση του  4ου μνημονίου ( κλείσιμο αξιολόγησης),  αρχίζει να  υλοποιεί το  μνημόνιο  στην  εκπαίδευση  με  τον  νόμο για  την εκλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Ο νόμος  αυτός  βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια  Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι απλά δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά φρόντισε να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και με νέους νόμους (ν. 4354/15 – μισθολόγιο/φτωχολόγιο, ν. 4440/2016 – κινητικότητα, ν. 4369/16 – αξιολόγηση στο Δημόσιο) που συμβάλουν στην επίτευξη των αντιδραστικών στόχων και δεσμεύσεων για την εκπαίδευση και συνολικότερα. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διευθυντής ενός Σχολείου και θα ελέγχεται από τους ανωτέρους του, το Υπουργείο, την κυβέρνηση.
Με το νέο  νόμο:
·         Γίνονται μια σειρά αυξομειώσεις στη μοριοδότηση των «αντικειμενικών κριτηρίων» (επιστημονικά, διδακτικά κ.τ.λ.).
·         Επανέρχεται η «αμαρτωλή» διαδικασία της συνέντευξης από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με διευρυμένη σύνθεση  (5+2 επιπλέον ορισμένα από την κυβέρνηση μέλη).
·         Καταργείται η μυστική ψήφος του Συλλόγου Διδασκόντων και θεσμοθετείται ο «συμβουλευτικός ρόλος» του Συλλόγου που λαμβάνεται υπόψη μόνο συμβουλευτικά στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος διδασκόντων θα καλείται σε ξεχωριστή συνεδρίαση να συντάσσει πρακτικό μέσα από το οποίο θα αποτιμά(!!) τη συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του κάθε υποψηφίου. Μάλιστα, από τη συνεδρίαση του συλλόγου αποκλείονται οι αναπληρωτές!

Πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση. Η διαδικασία της «φανερής περιγραφικής αξιολόγησης» θα γίνεται στη βάση δεικτών αξιολόγησης μέσω ερωτηματολογίων τα οποία θα αποστέλλονται στα σχολεία μετά από Υπουργική Απόφαση και γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 –Βερναδάκη- για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.
Καλούμε:
ü  Τους συναδέλφους στους Συλλόγους να εκδηλώσουν τη διαφοροποίηση τους από τη διαδικασία είτε απέχοντας είτε αποτυπώνοντας συγκεκριμένο σκεπτικό στο πρακτικό. Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική, στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία και την Αξιολόγηση.
ü  Την ΟΛΜΕ στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ να συντονίσει τους συλλόγους ώστε να μην αξιολογήσουν, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια.
ü  Τους αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ  να  μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία  αξιολόγησης, να  μη  βαθμολογήσουν , να παραβρεθούν στην  συνέντευξη και να έχουν την ευθύνη   του ελέγχου , της αποκάλυψης  και  καταγγελίας όπου και  αν  χρειαστεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου