Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017

Οι Ξένες Γλώσσες στο Γυμνάσιο




Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ. :   32/01 -05-2017
Θέμα: Οι Ξένες Γλώσσες στο Γυμνάσιο



Τη φετινή σχολική χρονιά ψηφίστηκαν αλλαγές στη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών στο Γυμνάσιο που θέτουν αυστηρά κριτήρια για το σχηματισμό τμημάτων ΞΓ. Με τις νέες αποφάσεις του Υπουργείου πλήττονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών μέσω της μείωσης διδακτικών ωρών.

Για τα Αγγλικά είναι γνωστό ότι στο Γυμνάσιο προβλέπεται η διδασκαλία σε επίπεδα αρχάριων και προχωρημένων. Η απόφαση του Υπουργείου, ωστόσο, στις αρχές της φετινής σχολικής χρονιάς κατανέμει τους μαθητές σε τμήματα επιπέδων χωρίς αύξηση του αριθμού των υφιστάμενων τμημάτων Γενικής Παιδείας. Για παράδειγμά, αν κάποια σχολική μονάδα έχει δύο τμήματα ΓΠ τότε μπορούν να λειτουργήσουν δύο τμήματα επιπέδων, αρχάριων και προχωρημένων. Αν όμως κάποια άλλη σχολική μονάδα έχει τρία τμήματα ΓΠ θα λειτουργήσουν επίπεδα μόνο στα δύο από αυτά και τρίτο τμήμα θα εξαιρεθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα της β' ΞΓ όπου δεν μπορούν να υπερβαίνουν στον αριθμό τα τμήματα ΓΠ. Στα μικρά σχολεία με ένα τμήμα γενικής παιδείας, όπως αυτά της περιοχής μας, θα διδάσκεται η πλειοψηφούσα ξένη γλώσσα με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών. Με ευθύνη του εκπαιδευτικού θα υποστηρίζονται οι μαθητές που δεν διδάχθηκαν την ΞΓ στο Δημοτικό.

Σε περίπτωση ισοψηφίας των επιλογών για τη β' ΞΓ, οι μαθητές θα διδαχτούν τη γλώσσα στην οποία υπάρχουν  πλεονάσματα εκπαιδευτικών στη Διεύθυνση. Ξεκαθαρίζεται, ακόμα, πως αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου δεν έχει καλυφθεί το κενό τότε οι μαθητές θα διδαχθούν όποια γλώσσα έχει διαθέσιμες ώρες η Διεύθυνση προκειμένου μην προσληφθούν αναπληρωτές. Η υπουργική απόφαση ορίζει πως τα τμήματα κλειδώνουν τέλος Ιουνίου αποκλείοντας αλλαγές το Σεπτέμβριο με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν.

Όσον αφορά το μάθημα της Ιταλικής γλώσσας, δικαίωμα να το επιλέξουν έχουν μόνο όσοι μαθητές ανήκουν στα σχολεία που έχουν τοποθετηθεί οι ελάχιστοι καθηγητές ιταλικής γλώσσας.

Η εισήγηση του ΙΕΠ για επίτευξη του επιπέδου Β2-Γ1 (Lower-Advanced) στα Αγγλικά και Α2-Β1 (βασική προς μέτρια γνώση) στα Γαλλικά και Γερμανικά γίνονται με υπολογισμό 9 ολόκληρων μηνών διδασκαλίας (!!!). Οι εξαγγελίες του Υπουργείου για απόκτηση του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας εντός του σχολείου γίνονται τη στιγμή που οι ώρες διδασκαλίας μειώνονται. Οι σχεδιασμοί τους αποτελούν απλά ένα ακόμα επικοινωνιακό ‘τρικ’ αφού στην πράξη, η ξενόγλωσση εκπαίδευση υποβαθμίζεται ακόμη περισσότερο.
Απαιτούμε να λειτουργήσουν κανονικά όλα τα ξενόγλωσσα τμήματα σύμφωνα με τις ανάγκες και τις      δηλώσεις των μαθητών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν όλα τα κενά και οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς με μαζικούς διορισμούς.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου