Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Σχέδιο πρακτικού Συλλόγου για υποψήφιους διευθυντές



Στις 20 Ιουνίου θα διεξαχθεί η διαδικασία έκφρασης γνώμης για τους υποψήφιους διευθυντές στην οποία θα κληθούν σε ειδική συνεδρίαση οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Διδασκόντων που συνυπηρετούν με τους υποψήφιους.

Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την αξιολογική διαδικασία επιλογής διευθυντών και έχει καλέσει τους συναδέλφους στους Συλλόγους να εκδηλώσουν τη διαφοροποίηση τους από τη διαδικασία.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης καλούμε τους Συλλόγους να αποτυπώσουν στη συνεδρίαση που θα γίνει τη θέση  της  ΕΛΜΕ στο πρακτικό και να  μη  συμπληρώσουν  το  ερωτηματολόγιο. Για αυτό προτείνουμε να καταγραφεί το σχέδιο πρακτικού που επισυνάπτουμε. Αν αυτό  δεν  βρίσκει σύμφωνη την  πλειοψηφία  του  συλλόγου ,  μπορεί ακόμα και ένας αν  θέλει  να  ζητήσει  να  καταγραφεί  η  άποψή  του και  να  απέχει  από  την διαδικασία  της  συμπλήρωσης  του  ερωτηματολογίου.

Τονίζουμε ότι η απόφαση  της  ΑΔΕΔΥ  καλύπτει  συνδικαλιστικά  όποιους συλλόγους ή  μεμονωμένους συναδέλφους διαφοροποιηθούν.

Καλούμε όλους  τους συνδικαλιστικούς  μας αντιπροσώπους  αλλά  και  τους συναδέλφους  που  θα  προεδρεύσουν  της  διαδικασίας  ,  στο ξεκίνημά  της  να  ενημερώσουν  τους  συναδέλφους  για  την θέση  της  ΕΛΜΕ.
Παρακαλούμε να προωθηθεί το μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους.

 
Σχέδιο πρακτικού:

Σήμερα Τρίτη 20 Ιούνη 2017 μετά από σύγκληση σε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών του…….με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την επιλογή διευθυντή και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού μας οργάνου, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι να γίνουμε αξιολογητές των υποψήφιων διευθυντών. Συγκεκριμένα:
·         Το σχολείο που διαμορφώνεται μέσω και της αξιολόγησης και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν οι διευθυντές και τα άλλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, δρομολογούν την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά και όχι την βελτίωση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
·         H διαδικασία της αξιολόγησης θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών - μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων έχει ενταχθεί στα Μνημόνια. Δε θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, δε θέλουμε διευθυντές μάνατζερ – αξιολογητές.
·         Η διαδικασία επιλογής διευθυντή νομιμοποιεί το πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να δράσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και την επικείμενη αυτοαξιολόγηση, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. Ο Ν. 2838/2010 και το ΠΔ 152 για την αξιολόγηση συνεχίζει να ισχύει. Δε θα ανοίξουμε εμείς το δρόμο για τη δική μας αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση.
·         Συνεχίζει να ισχύει το αυταρχικό πλαίσιο του καθηκοντολογίου, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων θεσμικά έχει συχνά μικρότερο ρόλο από αυτόν του Διευθυντή σχολείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο επιλογής του.
Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου και του Κλάδου μας, δηλώνουμε ότι δε συντάσσουμε πρακτικά αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών, δε συμπληρώνουμε ερωτηματολόγια (φύλλα ποιότητας). Υλοποιούμε την αποχή των Δημοσίων Υπαλλήλων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης των νόμων 4369/2016 & 4473/2017 που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ .
                Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου