Κυριακή 18 Ιουνίου 2017

Εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.



Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ. :   34/17 -06-2017
Θέμα: Εγγραφές στα ΕΠΑ.Λ.
ΑΛΛΟ  ΕΝΑ  ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗΝ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ  ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ!!!
Με εγκύκλιο που στάλθηκε στα ΕΠΑΛ για την εγγραφή των μαθητών απαιτείται δήλωση προτίμησης ηλεκτρονικά! Συγκεκριμένα: «Για το σχολικό έτος 2017-2018 η δήλωση προτίμησης για εγγραφή στα ΕΠΑ.Λ. θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από τις 19-06-2017 έως τις 23-06-2017 και η εγγραφή των μαθητών θα ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου 2017
Πραγματικός σκοπός είναι η παραπέρα κατάργηση τμημάτων και ειδικοτήτων . Ο καθορισμός τμημάτων θα γίνει με βάση τις εγγραφές που θα ολοκληρωθούν 23 Ιούνη (!). Αυτό και μόνο το στοιχείο είναι φανερό για το που οδηγεί η κυβέρνηση τα πράγματα. Είναι γνωστό ότι ο μεγάλος όγκος των εγγραφών στα ΕΠΑΛ πραγματοποιείται μέσα στον Σεπτέμβρη. Στις 30 Ιούνη τα τμήματα στα ΕΠΑΛ είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Για τις αιτήσεις εγγραφών που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο, αν επιτραπούν, θα είναι με βασικό κριτήριο να μην τροποποιούν τον αριθμό των τμημάτων που έχουν εγκριθεί τον Ιούνιο.
Όλα αυτά, μετά την τεράστια κατάργηση τομέων και ειδικοτήτων που έχει προηγηθεί, την καθιέρωση ανελαστικού κατώτερου αριθμού μαθητών, την εφαρμογή ενός συστήματος  περικοπής τμημάτων μέσω μιας ιδιότυπης απόφασης «χαρακτηρισμού φοίτησης» στο τέλος του Α΄ τετραμήνου, την επανεξέταση κάθε χρόνο των τομέων και ειδικοτήτων για κάθε ΕΠΑΛ.
Άλλωστε έχει εκφραστεί η βούληση του Υπουργείου  να μη δημιουργηθούν ειδικότητες, αν δεν υπάρχει ο ελάχιστος αριθμός που θέτει,  αλλά να μετακινηθούν οι μαθητές σε άλλα σχολεία. Για τις νησιωτικές περιοχές όπου υπάρχει  μόνο  ένα  ΕΠΑΛ, αν δεν λειτουργήσει ο τομέας ή ειδικότητα που επιθυμεί ο μαθητής , αφού αντικειμενικά  δεν μπορεί να πάει αλλού, θα αναγκαστεί  να αλλάξει προτίμηση ή  να μην συνεχίσει καν στο ΕΠΑΛ.
        Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική πολιτική, προωθεί την κατάργηση τμημάτων-ειδικοτήτων,  ότι καταδικάζει σε αφανισμό  ή  ανεργία ολόκληρες  ειδικότητες συναδέλφων.
Τα σχέδια αυτά θα μας βρουν αντίθετους! Απαιτούμε:
·         Το Υπουργείο Παιδείας να πάρει πίσω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση.
     Να ισχύσει ο προηγούμενος τρόπος εγγραφής για όλους τους μαθητές ώστε να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος στους μαθητές να ενημερωθούν για να επιλέξουν το σχολείο,  τον τομέα και την ειδικότητα της επιλογής τους.
     Να εγκριθούν όλα τα ολιγομελή τμήματα τομέων και ειδικοτήτων.
     20 μαθητές στα τμήματα - 15 στις ομάδες προσανατολισμού - 10 στα εργαστήρια.
     Όχι στους εκπαιδευτικούς λάστιχο και στις απολύσεις αναπληρωτών.
     Μόνιμοι μαζικοί διορισμοί ΤΩΡΑ!

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ


Κυριακή 11 Ιουνίου 2017

Σχέδιο πρακτικού Συλλόγου για υποψήφιους διευθυντές



Στις 20 Ιουνίου θα διεξαχθεί η διαδικασία έκφρασης γνώμης για τους υποψήφιους διευθυντές στην οποία θα κληθούν σε ειδική συνεδρίαση οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί του Συλλόγου Διδασκόντων που συνυπηρετούν με τους υποψήφιους.

Το ΔΣ της Β ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση σχετικά με την αξιολογική διαδικασία επιλογής διευθυντών και έχει καλέσει τους συναδέλφους στους Συλλόγους να εκδηλώσουν τη διαφοροποίηση τους από τη διαδικασία.

Σε συνέχεια της ανακοίνωσης καλούμε τους Συλλόγους να αποτυπώσουν στη συνεδρίαση που θα γίνει τη θέση  της  ΕΛΜΕ στο πρακτικό και να  μη  συμπληρώσουν  το  ερωτηματολόγιο. Για αυτό προτείνουμε να καταγραφεί το σχέδιο πρακτικού που επισυνάπτουμε. Αν αυτό  δεν  βρίσκει σύμφωνη την  πλειοψηφία  του  συλλόγου ,  μπορεί ακόμα και ένας αν  θέλει  να  ζητήσει  να  καταγραφεί  η  άποψή  του και  να  απέχει  από  την διαδικασία  της  συμπλήρωσης  του  ερωτηματολογίου.

Τονίζουμε ότι η απόφαση  της  ΑΔΕΔΥ  καλύπτει  συνδικαλιστικά  όποιους συλλόγους ή  μεμονωμένους συναδέλφους διαφοροποιηθούν.

Καλούμε όλους  τους συνδικαλιστικούς  μας αντιπροσώπους  αλλά  και  τους συναδέλφους  που  θα  προεδρεύσουν  της  διαδικασίας  ,  στο ξεκίνημά  της  να  ενημερώσουν  τους  συναδέλφους  για  την θέση  της  ΕΛΜΕ.
Παρακαλούμε να προωθηθεί το μήνυμα σε όλους τους συναδέλφους.

 
Σχέδιο πρακτικού:

Σήμερα Τρίτη 20 Ιούνη 2017 μετά από σύγκληση σε συνεδρίαση των εκπαιδευτικών του…….με θέμα τη διατύπωση γνώμης για την επιλογή διευθυντή και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του συνδικαλιστικού μας οργάνου, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι να γίνουμε αξιολογητές των υποψήφιων διευθυντών. Συγκεκριμένα:
·         Το σχολείο που διαμορφώνεται μέσω και της αξιολόγησης και το νομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα δράσουν οι διευθυντές και τα άλλα τα στελέχη της εκπαίδευσης, δρομολογούν την παραπέρα υποβάθμιση της μόρφωσης που λαμβάνουν τα παιδιά και όχι την βελτίωση των εκπαιδευτικών και του δημόσιου σχολείου.
·         H διαδικασία της αξιολόγησης θα έχει σαν αποτέλεσμα το παραπέρα χτύπημα των εργασιακών - μισθολογικών δικαιωμάτων αλλά και την απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών. Ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων έχει ενταχθεί στα Μνημόνια. Δε θέλουμε σχολεία και μαθητές πολλών ταχυτήτων, δε θέλουμε διευθυντές μάνατζερ – αξιολογητές.
·         Η διαδικασία επιλογής διευθυντή νομιμοποιεί το πλαίσιο στο οποίο θα κληθούν να δράσουν τα στελέχη της εκπαίδευσης αλλά και την επικείμενη αυτοαξιολόγηση, αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού. Ο Ν. 2838/2010 και το ΠΔ 152 για την αξιολόγηση συνεχίζει να ισχύει. Δε θα ανοίξουμε εμείς το δρόμο για τη δική μας αντιδραστική, αντιπαιδαγωγική αξιολόγηση.
·         Συνεχίζει να ισχύει το αυταρχικό πλαίσιο του καθηκοντολογίου, όπου ο Σύλλογος Διδασκόντων θεσμικά έχει συχνά μικρότερο ρόλο από αυτόν του Διευθυντή σχολείου, ανεξάρτητα από τον τρόπο επιλογής του.
Στην κατεύθυνση αυτή, με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ, του Σωματείου και του Κλάδου μας, δηλώνουμε ότι δε συντάσσουμε πρακτικά αξιολόγησης των υποψηφίων διευθυντών, δε συμπληρώνουμε ερωτηματολόγια (φύλλα ποιότητας). Υλοποιούμε την αποχή των Δημοσίων Υπαλλήλων από κάθε διαδικασία αξιολόγησης των νόμων 4369/2016 & 4473/2017 που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ .
                Σημειώνουμε, πως η «αποχή υπαλλήλων» από συγκεκριμένα καθήκοντα προβλέπεται από τις διατάξεις του ν. 1264/82, όπως αυτές έχουν ερμηνευθεί από αρμόδια δικαστήρια (Διοικητικό Εφετείο 486/1995 και δικαστική απόφαση 2395/2014 του μονομελούς πρωτοδικείου Αθηνών) και συνιστά μορφή συνδικαλιστικής πάλης.

Νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων



Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. Πρωτ. :   30/31 -05-2017
Θέμα: Νέος νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολικών μονάδων
Ανοίγει το δρόμο για την αξιολόγηση στην Εκπαίδευση
Η  κυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ, αμέσως μετά την  ψήφιση του  4ου μνημονίου ( κλείσιμο αξιολόγησης),  αρχίζει να  υλοποιεί το  μνημόνιο  στην  εκπαίδευση  με  τον  νόμο για  την εκλογή διευθυντών σχολικών μονάδων. Ο νόμος  αυτός  βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια  Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι απλά δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά φρόντισε να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και με νέους νόμους (ν. 4354/15 – μισθολόγιο/φτωχολόγιο, ν. 4440/2016 – κινητικότητα, ν. 4369/16 – αξιολόγηση στο Δημόσιο) που συμβάλουν στην επίτευξη των αντιδραστικών στόχων και δεσμεύσεων για την εκπαίδευση και συνολικότερα. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο αλλά και τις κυβερνητικές πολιτικές θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διευθυντής ενός Σχολείου και θα ελέγχεται από τους ανωτέρους του, το Υπουργείο, την κυβέρνηση.
Με το νέο  νόμο:
·         Γίνονται μια σειρά αυξομειώσεις στη μοριοδότηση των «αντικειμενικών κριτηρίων» (επιστημονικά, διδακτικά κ.τ.λ.).
·         Επανέρχεται η «αμαρτωλή» διαδικασία της συνέντευξης από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με διευρυμένη σύνθεση  (5+2 επιπλέον ορισμένα από την κυβέρνηση μέλη).
·         Καταργείται η ψηφοφορία του Συλλόγου Διδασκόντων και θεσμοθετείται ο «συμβουλευτικός ρόλος» του Συλλόγου που λαμβάνεται υπόψη μόνο συμβουλευτικά στην τελική βαθμολογία του υποψηφίου. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος διδασκόντων θα καλείται σε ξεχωριστή συνεδρίαση να συντάσσει πρακτικό μέσα από το οποίο θα αποτιμά(!!) τη συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του κάθε υποψηφίου. Μάλιστα, από τη συνεδρίαση του συλλόγου αποκλείονται οι αναπληρωτές!

Πρέπει να τονίσουμε ότι η διαδικασία εμπλοκής του συλλόγου διδασκόντων είναι μέρος της γενικότερης διαδικασίας αξιολόγησης που προωθείται και στην εκπαίδευση. Η διαδικασία της «φανερής περιγραφικής αξιολόγησης» θα γίνεται στη βάση δεικτών αξιολόγησης μέσω ερωτηματολογίων τα οποία θα αποστέλλονται στα σχολεία μετά από Υπουργική Απόφαση και γνωμοδότηση του Ι.Ε.Π. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 –Βερναδάκη- για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους. Το Σεπτέμβρη του 2017 σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή και το υπόλοιπο κομμάτι της αξιολόγησης.
Καλούμε:
ü  Τους συναδέλφους στους Συλλόγους να εκδηλώσουν τη διαφοροποίηση τους από τη διαδικασία είτε απέχοντας είτε αποτυπώνοντας συγκεκριμένο σκεπτικό στο πρακτικό. Να δυναμώσουμε τον αγώνα απέναντι στη αντιλαϊκή πολιτική, στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία και την Αξιολόγηση.
ü  Την ΟΛΜΕ στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ να συντονίσει τους συλλόγους ώστε να μην αξιολογήσουν, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια.
ü  Τους αιρετούς στο ΠΥΣΔΕ  να  μην νομιμοποιήσουν τη διαδικασία  αξιολόγησης, να  μη  βαθμολογήσουν , να παραβρεθούν στην  συνέντευξη και να έχουν την ευθύνη   του ελέγχου , της αποκάλυψης  και  καταγγελίας όπου και  αν  χρειαστεί.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΡΙΑΡΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
 ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΘΕΟΔΩΡΑ