Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013


Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Συνάδελφοι αναπληρωτές να αρρωσταίνετε με μέτρο γιατί έχουν χάσει κάθε μέτρο

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 155734/Δ1 10-12-2012 της Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Παιδείας, όποιος αναπληρωτής εκπαιδευτικός παίρνει αναρρωτική άδεια πάνω από 15 μέρες, χάνει την εκπαιδευτική του προϋπηρεσία, δεν πληρώνεται και απολύεται! Με την ίδια εγκύκλιο, κάθε έγκυος αναπληρώτρια εκπαιδευτικός με επαπειλούμενη εγκυμοσύνη που παίρνει αναρρωτική πάνω από 15 μέρες, χάνει τη διδακτική της προϋπηρεσία! Και για να μην θεωρηθεί ότι έχουμε να κάνουμε με κανίβαλους, η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης κυρία Ευδοκία Καρδαμίτση που υπογράφει και την σχετική εγκύκλιο εξηγεί στην εφημερίδα Έθνος:

“τα παρελθόντα σχολικά έτη έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αλόγιστης (Τι λέτε τώρα!) χρήσης αναρρωτικής άδειας από την πλευρά των εκπαιδευτικών (Α! Όχι δηλαδή μόνο των αναπληρωτών; Γιατί δεν συμπεριλάβατε τότε και τους μόνιμους; Μήπως έχετε άλλη εγκύκλιο παραπεταμένη σε κανένα συρτάρι του υπουργείου για μελλοντική χρήση;). Το γεγονός αυτό έχει ως συνέπεια αφενός τον μη ορθό προγραμματισμό και τη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων, λόγω έλλειψης προσωπικού!!! (Είναι πολύ λογικό όταν έχεις έλλειψη προσωπικού να διώχνεις κόσμο…Εξηγήστε μας όμως, ποιοι θα καλύψουν τα κενά;) , και αφετέρου παρέχει στους εκπαιδευτικούς τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν μόρια πλασματικής προϋπηρεσίας (Εννοείτε αυτή που δεν αναγνωρίζετε στους νεοδιοριζόμενους αναπληρωτές;) τα οποία χρησιμοποιούν ως πραγματική για μελλοντική πρόσληψη ή διορισμό” (Για μελλοντική τι;;;).

Δεν έχουμε σκοπό να αιτιολογήσουμε την αντίθεσή μας σε αυτή την εκτρωματική εγκύκλιο. Και από τις ομοσπονδίες μας (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ) αλλά και από άλλες ανακοινώσεις έχει επαρκώς τεκμηριωθεί η καταστρατήγηση κάθε έννοιας στοιχειώδους αστικού εργατικού δικαίου τουλάχιστον από τότε που το εργατικό κίνημα μπόρεσε να βάλει την αγωνιστική σφραγίδα του στις κοινωνικές-πολιτικές εξελίξεις.. Παρόλα αυτά παραθέσαμε το παραπάνω επεξηγηματικό απόσπασμα διότι φανερώνεται σε όλη του την έκταση το μέγεθος της προπαγάνδας τρομοκράτησης-χειραγώγησης που έχει επιστρατεύσει το υπουργείο στα πλαίσια της διάλυσης της δημόσιας παιδείας. Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, υπεύθυνοι για το μη ορθό προγραμματισμό και τη δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων, για την έλλειψη προσωπικού, για τα προβλήματα που αφορούν τις προσλήψεις-διορισμούς, είναι ποιοι άλλοι; Ναι καλά καταλάβατε, οι εκπαιδευτικοί! που κάνουν…αλόγιστη χρήση αναρρωτικών αδειών. Η κατάρρευση της χρηματοδότησης, οι συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων, τα χιλιάδες κενά, τα υποσιτισμένα παιδιά,  η διάλυση των υποστηρικτικών δομών, ως γνωστόν συμβάλλουν στην αναβάθμιση της παιδείας. Όπως φυσικά φανερώνεται στο ίδιο απόσπασμα ότι αυτή η εγκύκλιος δεν αφορά μόνο τους αναπληρωτές αλλά θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους, όπως και το ότι τα επιπλέον κενά που θα προκύψουν από ενδεχόμενη απόλυση αναπληρωτών, θα καλυφθούν το πιθανότερο από τους πρώην συναδέλφους τους. Όπως και να ‘χει αυτό που αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά είναι  ότι το θράσος και η υποκρισία τους δεν έχουν όριο.

Καλούμε τους συναδέλφους να αναφέρουν στα σωματεία τους τυχόν προσπάθειες εφαρμογής της συγκεκριμένης εγκυκλίου. Καλούμε επίσης τις ενώσεις των γιατρών  που είναι και οι κατεξοχήν αρμόδιοι για την έκδοση των αναρρωτικών αδειών, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στα νοσοκομεία να καταδικάσουν αυτή την απαράδεκτη εγκύκλιο.

Να αποσυρθεί άμεσα η συγκεκριμένη εγκύκλιος
Προστασία και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς– Πλήρη ιατροφαρμακευτική, υψηλής ποιότητας, περίθαλψη για την περίοδο της ανεργίας
Ο Πρόεδρος                                                                                          Η Γραμματέας
                                                      Για το Δ.Σ.
Στέλιος Κριαράς                                                                                   Φωτεινή Ρώϊμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου