Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Σχετικά με την υποχρεωτική συμπλήρωση διαδικτυακού ερωτηματολογίου για τους συναδέλφους ΠΕ02


email: belmedwd@gmail.com                                    blog: http://b-elme-dwd.blogspot.gr/

Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
                                                                                                                            
Αρ. πρωτοκόλλου: 49/25-10-2018

Σχετικά με ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ για τις επιμορφωτικές ανάγκες των ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
Με έκπληξη διαπιστώσαμε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ότι στάλθηκε στα σχολεία των Δωδεκανήσων και τέθηκε υπόψη των συναδέλφων Φιλολόγων διαδικτυακό ερωτηματολόγιο με θέμα τα προβλήματα, τους προβληματισμούς και τις επιμορφωτικές ανάγκες τους αναφορικά με τα διδακτικά τους αντικείμενα (δείτε εδώ τον σχετικό σύνδεσμο). Η πρωτοβουλία ανήκει στη νέα Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ02 Δωδεκανήσων κα Κων/να Καλαούζη. Η έκπληξή μας οφείλεται στην επισήμανση της κας Συντονίστριας ότι η συμπλήρωση του ερωτηματολογίου (το οποίο σημειωτέον απαιτεί και προσωπικά στοιχεία των συναδέλφων, μολονότι η κα Καλαούζη δεσμεύεται ότι δεν πρόκειται να τα χρησιμοποιήσει για τίποτε άλλο πλην της συγκεκριμένης έρευνας) είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ και μάλιστα με συγκεκριμένη προθεσμία, όπως η ίδια μας ενημερώνει στο συνοδευτικό σημείωμα. Με αφορμή την εν λόγω πρωτοβουλία, οφείλουμε να κάνουμε τις ακόλουθες παρατηρήσεις:
  • Αποτελεί πάγιο αίτημα του εκπαιδευτικού κινήματος η περιοδική επιμόρφωση μεγάλης διάρκειας με πλήρη απαλλαγή από τα διδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων στα επιστημονικά πεδία όπου εντάσσονται τα διδακτικά τους αντικείμενα, αλλά και σε ζητήματα ευρύτερου παιδαγωγικού ενδιαφέροντος, στη χρήση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία κ.ά.
  • Οι εκπαιδευτικοί έχουμε επανειλημμένα αναδείξει με πολύμορφες συλλογικές αγωνιστικές δράσεις το συγκεκριμένο αίτημα, όπως και το σύνολο των προβλημάτων και ανεπαρκειών που ταλανίζουν τη Δημόσια Εκπαίδευση (ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, προβλήματα των διδακτικών βιβλίων, εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών κ.λπ.). Άλλωστε θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο σχετίζεται άμεσα με την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών/τριών μας, τα οποία υπονομεύονται διαρκώς από τις αντιεκπαιδευτικές πολιτικές.
  • Πιστεύουμε ότι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας -και οι νέοι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου αφού προέρχονται από το σώμα των εκπαιδευτικών- γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες και τα προβλήματα, αφού τα βιώνει καθημερινά. Αποτελεί βαθιά μας πεποίθηση ότι η επίλυσή τους είναι στόχος πάλης και διεκδίκησης και όχι συμπλήρωσης ερωτηματολογίων και φορμών, υποχρεωτικής μάλιστα. Κάτι τέτοιο μας παραπέμπει ευθέως σε διαδικασίες και πρακτικές αξιολόγησης που επανειλημμένα έχει καταδικάσει ο εκπαιδευτικός κόσμος.
Με βάση τα παραπάνω καλούμε τους συναδέλφους Φιλολόγους να μην απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, παρά μόνο σε ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΒΑΣΗ, όποιος/α το επιθυμεί.
Καλούμε τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου -με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων τους- να σταθούν πραγματικοί αρωγοί στις αδιάκοπες προσπάθειες των μάχιμων εκπαιδευτικών της τάξης που κρατούν όρθιο το Δημόσιο Σχολείο και όχι να μετατραπούν σε αξιολογητές των συναδέλφων και σε διεκπεραιωτές της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Τους καλούμε να πάνε κόντρα στις κατευθύνσεις και τις μεθοδεύσεις του Υπουργείου, αλλά και σε όσα προβλέπει για το ρόλο τους το θεσμικό πλαίσιο για την (αυτο)αξιολόγηση.


Για το ΔΣ
Ο πρόεδρος              Ο γραμματέας
          Στέλιος ΚΡΙΑΡΑΣ    Σταμάτης ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου