Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΩ

  Στις 27 Αυγούστου το Προεδρείο της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο Κω κ.  Νικηταρά, στην οποία έγινε συζήτηση σχετικά με τα σοβαρά ζητήματα που αντιμετωπίζει η υπάρχουσα σχολική στέγη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Κω αλλά και την αδήριτη ανάγκη ίδρυσης νέων σχολικών μονάδων στο νησί. Στον κ.Δήμαρχο καταθέσαμε και το ακόλουθο υπόμνημα που περιέχει τα βασικά σημεία στα οποία σταθήκαμε και θεωρούμε ότι πρέπει να υλοποιηθούν για την βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νησί μας.

                      Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟY
          email: belmedwd@gmail.com   blog: http://b-elme-dwd.blogspot.gr/   Αρ. Πρωτ. : 40/27-8-2020

          
ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ Β΄ Ε.Λ.Μ.Ε. ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΩ

             κ. Δήμαρχε, κ. Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι

                   Βιώνουμε ως δήμος και ως σχολική κοινότητα την άκρως σοβαρή και ιδιαίτερη κατάσταση λόγω της πανδημίας του COVID 19, εν’ όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Το πρόβλημα αυτό έρχεται να προστεθεί σε  υπαρκτά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική στέγη στο νησί μας. Πέρα από τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν σε κεντρικό επίπεδο από την κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των σχολείων και η εκπαιδευτική κοινότητα ήδη έχει προτείνει (τμήματα των 15, σπάσιμο των σχολείων σε πρωινή και απογευματινή βάρδια, πρόσληψη περισσοτέρων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, αυξημένες ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης ) υπάρχει μία σειρά διαχρονικών ζητημάτων, που αφορούν το νησί μας και θα θέλαμε να σας εκθέσουμε, ζητώντας την έναρξη ή επιτάχυνση των διαδικασιών εκ μέρους του Δήμου αλλά και την γενικότερη συνδρομή του σε θέματα που δεν είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα του, για την οριστική επίλυση τους. Συγκεκριμένα:

                   1. ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΙΔΡΥΣΗΣ 3ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΩ
        Το πρόβλημα της χωρητικότητας των γυμνασίων της πόλης είναι τεράστιο. Τη φετινή χρονιά το 1ο Γυμνάσιο θα λειτουργήσει με 22 τμήματα και περίπου 570 μαθητές. Σχολεία τέτοιου μεγέθους ουσιαστικά δεν υπάρχουν πια στην υπόλοιπη χώρα. Το καθιερωμένο ανώτερο όριο πανελλαδικά, είναι σχολεία των 12 τμημάτων. Πέρα από την έλλειψη αιθουσών , έλλειψη η οποία είναι πια ασφυκτική, δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ασφάλεια των μαθητών και τη διαχείριση μιας τεράστιας μαθητικής κοινότητας παρά τις συνεχείς και άοκνες προσπάθειες των συναδέλφων και του Διευθυντή της σχολικής μονάδας. Δυνατότητα μετακίνησης μέρους των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο δεν υπάρχει, καθώς και αυτό λειτουργεί ήδη στο όριο των κτιριακών του δυνατοτήτων. Το ίδιο ισχύει και για το Γυμνάσιο Ζηπαρίου το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να απορροφήσει ένα μέρος των μαθητών οι οποίοι κατοικούν στην περιοχή ανάμεσα στην πόλη και το Ζηπάρι. Μοναδική λύση η οποία θα λύσει οριστικά το πρόβλημα δεν μπορεί παρά να είναι η ίδρυση και λειτουργία 3ου Γυμνασίου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Κω, λύση την οποία έχει ήδη προτείνει και εγκρίνει η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου, όπως γνωρίζετε. Θεωρούμε πως πρέπει άμεσα να προχωρήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην ανεύρεση και χαρακτηρισμό κατάλληλου οικοπέδου για την ανέγερση 3ου Γυμνασίου, κατά προτίμηση στην ευρύτερη περιοχή της Λαγκάδας, έτσι ώστε να υπάρχει ομοιόμορφη χωροταξία των τριών γυμνασίων της πόλης.

               2. ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΕΕΕΚ ΚΩ
       Η ίδρυση και λειτουργία του ΕΕΕΕΚ Κω, της μοναδικής δομής ειδικού σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο νησί μας ήταν μια αναγκαιότητα, που εδώ και λίγα χρόνια υλοποιήθηκε. Η λειτουργία του όμως γίνεται σε ένα μικρό κτήριο, στο οποίο συστεγάζεται πρακτικά με το Ειδικό Δημοτικό και δεν υπάρχουν οι κτιριακές και χωροταξικές προϋποθέσεις για την πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του στο συγκεκριμένο χώρο. Δεν χρειάζεται να επισημάνουμε την ανάγκη και το χρέος που έχουμε ως τοπική κοινωνία να δοθεί στους μαθητές του ΕΕΕΕΚ, με τη φροντίδα και του Δήμου, ένα νέο σύγχρονο κτήριο, που θα πληροί τις προϋποθέσεις.

              3. ΕΠΑΛ ΚΩ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
     Σοβαρό κτιριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει και το ΕΠΑΛ Κω, καθώς έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των μαθητών του κατά την τελευταία τριετία. Αυτό δημιουργεί σοβαρούς προβληματισμούς για την πορεία της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης στο νησί μας, που κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί να συνεχίσει να προσφέρεται από μία και μόνη σχολική μονάδα. Θεωρούμε ότι πρέπει να αρχίσει μια διεργασία για την ίδρυση και λειτουργία Εσπερινού ΕΠΑΛ, στο ίδιο κτήριο με το 1Ο ΕΠΑΛ Κω, ένα σχολείο για το οποίο δεν απαιτείται νέο κτήριο, αλλά χρήση του ήδη υπάρχοντος με τις εγκαταστάσεις του. Με αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν αρκετοί εργαζόμενοι μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, που τώρα είναι υποχρεωμένοι είτε να εγκαταλείψουν το σχολείο, είτε δεν μπορούν να εργαστούν προκειμένου να φοιτήσουν στο πρωινό πρόγραμμα. Φυσικά αυτό θα οδηγήσει και στην αποσυμφόρηση του 1ου ΕΠΑΛ Κω από ένα σημαντικό αριθμό μαθητών. Παράλληλα, θεωρούμε ότι ένα νησί του μεγέθους της Κω θα έπρεπε να έχει και δεύτερο πρωινό ΕΠΑΛ, εκτός της πόλεως, ώστε να δοθεί η δυνατότητα απρόσκοπτης φοίτησης και σε αποφοίτους των εκτός της πόλεως Γυμνασίων, οι οποίοι τώρα είναι υποχρεωμένοι είτε να επιλέγουν το Γενικό Λύκειο είτε πρέπει να μετακινούνται καθημερινά έως και 90 χιλιόμετρα. Ενδεικτικά για την χωροθέτηση και ίδρυση δεύτερου πρωινού ΕΠΑΛ θα μπορούσε να επιλεγεί το Πυλί ή η Αντιμάχεια. Ενημερωτικά να σας πληροφορήσουμε ότι αρχικά μπορεί να λειτουργεί ως παράρτημα του 1ου ΕΠΑΛ Κω, κάτι που προβλέπεται νομικά και ήδη εφαρμόζεται σε ορισμένες περιοχές. Να σας ενημερώσουμε επίσης ότι η Κως είναι το μοναδικό νησί τέτοιου πληθυσμιακού και γεωγραφικού μεγέθους που διαθέτει μόνο μία σχολική μονάδα επαγγελματικής εκπαίδευσης. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε παραδείγματα νησιών ιδίου ή και μικρότερου μεγέθους: 1. Η Σάμος διαθέτει δύο πρωινά και ένα εσπερινό ΕΠΑΛ. 2. Η Σύρος ένα πρωινό και ένα εσπερινό ΕΠΑΛ. 3. Η Νάξος  ένα πρωινό και ένα εσπερινό ΕΠΑΛ 4. Η Λευκάδα ένα πρωινό και ένα εσπερινό ΕΠΑΛ κ.ο.κ.
 Θεωρούμε ότι η πρόταση για τη δημιουργία και 2ου πρωινού ΕΠΑΛ και η πρόταση εσπερινού ΕΠΑΛ συμπληρώνει η μία την άλλη και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ότι η δημιουργία της μίας δομής ακυρώνει την ανάγκη για τη δημιουργία της δεύτερης.

     4. ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ – ΛΤ ΚΩ
      Όπως γνωρίζετε, από την εποχή της ίδρυσης  του, το Εσπερινό Γυμνάσιο-ΛΤ Κω λειτουργεί στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Πυλίου. Μία απόφαση, που θεωρούμε ότι από την πρώτη στιγμή ήταν λανθασμένη. Δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο σε άλλο νησί ή νομό της ηπειρωτικής χώρας, στον οποίο υπάρχει μόνο ένα εσπερινό γυμνάσιο και αυτό να μην λειτουργεί στην πρωτεύουσα/πληθυσμιακό κέντρο του νησιού/νομού. Το συνεχιζόμενο λάθος της λειτουργίας του εσπερινού γυμνασίου στο Πυλί είναι πολλαπλό. Δεν θα σταθούμε καν στο ότι ένα κτήριο που σχεδιάστηκε για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ενός δημοτικού σχολείου φιλοξενεί υποχρεωτικά  και ενήλικες στην απογευματινή βάρδια. Δεν θα σταθούμε καν στο ότι η τοπική κοινωνία του Πυλίου δεν ωφελείται σε τίποτα από την παρουσία του συγκεκριμένου σχολείου παρά μόνο επιβαρύνεται η λειτουργία του δημοτικού και η κυκλοφορία των οχημάτων τις βραδυνές ώρες. Θα σταθούμε όμως στη σταδιακή συρρίκνωση του σχολείου, αποτέλεσμα κυρίως της λειτουργίας του αρκετά χιλιόμετρα εκτός του αστικού ιστού της πόλεως Κω . Ένα σχολείο που είχε αρχικά έως και 200 μαθητές έφτασε στο σημείο να έχει περίπου 30 ενεργούς μαθητές και το φάσμα της διακοπής λειτουργίας του στο άμεσο μέλλον είναι περισσότερο από πιθανό. Είναι σχεδόν βέβαιο. Μοναδική λύση είναι η άμεση μετεγκατάσταση του σε σχολικό κτήριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην πόλη της Κω, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται πραγματικά οι εργαζόμενοι μαθητές του, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία εργάζονται και κατοικούν στην πόλη ή περιξ αυτής. Με την πρόταση αυτή είναι σύμφωνη σχεδόν σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα του νησιού, ο σύλλογος διδασκόντων του εσπερινού Γυμνασίου-ΛΤ αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές του, όπως κατ΄επανάληψη έχουν εκφράσει και όπως νομίζουμε ότι όσοι από εσάς επισκεφθήκατε τη σχολική δομή είχατε τη δυνατότητα και μόνοι σας να το διαπιστώσετε. Η μετεγκατάσταση θα ζώσει νέα πνοή και στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα αλλά και γενικότερα στην εσπερινή εκπαίδευση του νησιού και είναι μια πρόταση που άμεσα θα μπορούσε να υλοποιηθεί, καθώς δεν απαιτεί νέο χώρο αλλά αξιοποίηση στην απογευματινή βάρδια κάποιον από τους ήδη υπάρχοντες, όπως π.χ. το 1ο Γυμνάσιο Κω, το 2ο Γυμνάσιο Κω ή το 2ο ΓΕΛ Κω, σχολεία που διαθέτουν και χώρους στάθμευσης ώστε να εξυπηρετούνται οι ανάγκες στάθμευσης των οχημάτων των εκπαιδευτικών και μαθητών.

     5. ΚΤΗΡΙΟ ΓΕΛ ΖΗΠΑΡΙΟΥ
       Από την πρώτη στιγμή είχαμε ως σωματείο εκφράσει τις ενστάσεις μας σχετικά με την λειτουργία του ΓΕΛ Ζηπαρίου στο χώρο που τελικά μεταφέρθηκε εδώ και 2 χρόνια. Η μετεγκατάσταση του βέβαια ήταν επιβεβλημένη, καθώς λειτουργούσε αποκλειστικά σε αίθουσες προκατ. Θεωρούμε ωστόσο ότι ο χώρος στον οποίο μεταφέρθηκε δεν πληροί τις προϋποθέσεις για μια σειρά λόγων. Αρχικά, το συγκεκριμένο κτήριο δεν χτίστηκε ως σχολείο και παρά τις όποιες παρεμβάσεις έγιναν, παραμένει ένα άκρως προβληματικό κτήριο για λειτουργία σχολείου. Η  αρχιτεκτονική του είναι δαιδαλώδης κάτι που δυσχεραίνει τα καθήκοντα εφημεριών των εκπαιδευτικών, οι δε αίθουσες του είναι ανεπαρκείς σε αριθμό και στην πλειοψηφία τους πολύ μικρές για τον αριθμό των μαθητών που φιλοξενούν. Παράλληλα η τοποθεσία του, εκτός του αστικού ιστού Ζηπαρίου δημιουργεί εύλογους προβληματισμούς σχετικά με τη φύλαξη του χώρου αλλά περισσότερο για την πρόσβαση του σε αυτό, καθώς στο σημείο  της στροφής από τον επαρχιακό προς το σχολείο δεν μπορούν να τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες και ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι δυστυχώς πολύ πιθανός. Θεωρούμε ότι η λειτουργία του ΓΕΛ Ζηπαρίου στο συγκεκριμένο χώρο πρέπει να είναι προσωρινή και ζητούμε να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες οι οποίες θα δώσουν την οριστική λύση, η οποία δεν μπορεί παρά να είναι η ανέγερση νέου σχολικού κτηρίου για το ΓΕΛ Ζηπαρίου εντός του αστικού ιστού Ζηπαρίου.

    6. ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ – ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟ 1ο ΓΕΛ

  Μετά την περιπέτεια του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017, το 1ο ΓΕΛ Κω Ιπποκράτειο επισκευασμένο, αποδόθηκε και πάλι στην εκπαιδευτική κοινότητα το Σεπτέμβριο του 2019. Τα προβλήματα όμως με την έλλειψη χώρων και κατάλληλων υποδομών, που προϋπήρχαν του σεισμού, συνεχίζουν να ισχύουν. Με χαρά ακούσαμε τον περασμένο Σεπτέμβριο τον κ. Δήμαρχο να δεσμεύεται στην υλοποίηση των προτάσεων για την επίλυση των προβλημάτων αυτών. Επίλυση η οποία συνοψίζεται στην ανέγερση ενός δεύτερου κτηρίου, κάθετου προς το ιστορικό κτήριο του Ιπποκρατείου και παράλληλου προς το 7ο Δημοτικό, στη θέση όπου τώρα βρίσκονται οι προκατ αίθουσες του 1ου ΓΕΛ. Ένα δεύτερο κτήριο που θα δώσει οριστική λύση σε ζητήματα επιπλέον αιθουσών διδασκαλίας, σύγχρονων εργαστηρίων πληροφορικής και θετικών επιστημών, αίθουσας εκδηλώσεων που δεν διαθέτει σήμερα το σχολείο,  και ενός χώρου για την εκγύμναση των μαθητών κατά τους χειμερινούς μήνες. Ένα δεύτερο κτήριο που θα αποσυμφορήσει σημαντικά το ιστορικό κτήριο, που παρά την επισκευή του, παραμένει ένα παλιό κτήριο με συγκεκριμένες δυνατότητες.

         7. ΠΡΟΤΑΣΗ ΙΔΡΥΣΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
   Με χαρά και ενδιαφέρον ακούσαμε πριν 2 χρόνια περίπου την πρόταση για ίδρυση Μουσικού Γυμνασίου στο νησί. Πρόταση που μας βρίσκει περισσότερο από σύμφωνους. Πρόταση η οποία είναι σύμφυτη με την σπουδαία μουσική παράδοση της Κω και των Δωδεκανήσων γενικότερα. Μια πρόταση που αν υλοποιηθεί, δεν θα σκοπεύει ασφαλώς στην αποσυμφόρηση των υπόλοιπων σχολικών δομών (συνήθως τα μουσικά σχολεία λειτουργούν με μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη σε σχέση με τα γενικά σχολεία) αλλά στην προαγωγή της μουσικής παιδείας, η οποία είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ενδιαφέρει σοβαρά τους μαθητές και τις οικογένειες τους. Η ανάγκη στέγασης του συγκεκριμένου σχολείου θα μπορούσε να συνδυαστεί με την ανέγερση του κτηρίου π.χ. για το 3ο Γυμνάσιο, ώστε να συστεγαστούν.


               Όλα αυτά τα ζητήματα αλλά και άλλα δευτερεύοντα είχαμε παρουσιάσει σε σχετική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου 2019 στο 1ο Γυμνάσιο Κω και στην οποία παρευρέθηκαν εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων εκφράζοντας τη θετική τους στάση απέναντι σε αυτές τις προτάσεις. Σας καλούμε να θέσετε τα ζητήματα αυτά στο Δημοτικό Συμβούλιο και να αρχίσει η προσπάθεια υλοποίησης τους, η οποία γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι ούτε εύκολη ούτε σύντομη. Με μεγάλη μας χαρά θα ανταποκριθούμε με οποιοδήποτε τρόπο, συμβάλλοντας και εμείς ως Σωματείο στην προσπάθεια βελτίωσης των ζητημάτων της σχολικής στέγης και της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο νησί μας.

                                  ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

        Σ. ΚΡΙΑΡΑΣ                                                                        Α. ΔΑΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου