Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Ανοιχτή επιστολή της ΕΛΜΕ προς τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών μας


email: belmedwd@gmail.com                            blog: http://b-elme-dwd.blogspot.gr/

Β ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Αρ. πρωτ. :   12/09 -03-2018

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ / ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ

Αγαπητοί γονείς των μαθητών/τριών μας,
Αυτή η επιστολή δεν έχει σκοπό να σας υπενθυμίσει τα χρόνια προβλήματα του δημόσιου σχολείου. Τα γνωρίζετε από πρώτο χέρι άλλωστε. Προχειρότητα και ελλείψεις στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό και τις υποδομές των σχολείων μας. Έξοδα στα φροντιστήρια, τους παιδικούς σταθμούς, τα ωδεία, για τη μόρφωση των παιδιών σας η οποία τυπικά και ουσιαστικά αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας.
Κάθε Σεπτέμβρη ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ, κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνει χωρίς ντροπή την «κανονική» λειτουργία των σχολείων. Κάθε Σεπτέμβρη όμως τα παιδιά σας αντικρίζουν την έδρα κενή να περιμένει νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές. Παρά τις 32.000 συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών της τελευταίας δεκαετίας, οι διορισμοί είναι σχεδόν μηδενικοί. Οι προσλήψεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ανέρχονται σε 20.000. Χιλιάδες προσλαμβάνονται από Οκτώβρη ή πολύ αργότερα.
Ωστόσο, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί είναι αυτοί που κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο, από τα Επτάνησα έως τα Δωδεκάνησα και από τον Έβρο έως την Κρήτη. Ζούνε με εννιά μισθούς το χρόνο στην καλύτερη περίπτωση και το επίδομα του ταμείου ανεργίας κάθε καλοκαίρι. Αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο συνθήκες ανασφάλειας και περιπλάνησης. Δίνουν την ψυχή τους στους μαθητές, ξεριζωμένοι συνήθως από τον τόπο τους, με μια βαλίτσα στο χέρι, χωρίς πλήρη δικαιώματα.
Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τους διορισμούς -όταν αυτοί έρθουν- είναι να στείλει στον Καιάδα την εργασία τόσων χρόνων, βάζοντας πλαφόν στην προϋπηρεσία των αναπληρωτών. Κουρελιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των πτυχίων τους, μοριοδοτώντας μεταπτυχιακά, διδακτορικά, ξένες γλώσσες και κάθε λογής επιμορφώσεις ως προϋπόθεση διορισμού. Την ίδια στιγμή, με συγχωνεύσεις ολόκληρων σχολείων ή τομέων και καταργήσεις μαθημάτων, έχει απολύσει οριστικά χιλιάδες αναπληρωτές.
Αυτή η επιστολή δεν έχει σκοπό να σας κάνει κήρυγμα για τις άσχημες μέρες που όλοι περνάμε. Σχεδόν όλων μας ο μισθός (όσοι έχουμε την «τύχη» να εργαζόμαστε...) είναι κάτω από τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης και σχεδόν όλοι μας λεηλατούμαστε από τη βάρβαρη φορολογία, τη στιγμή που οι δισεκατομμυριούχοι αυτής της χώρας διπλασιάζονται. Σπανίζουν τα σπίτια που δεν έχουν από έναν άνεργο, που δεν κινδυνεύουν από τους πλειστηριασμούς, που δεν δίνουν καθημερινά τη μάχη της επιβίωσης. Οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας εξαναγκαζόμαστε να πληρώνουμε ένα χιλιοπληρωμένο ληστρικό χρέος που δεν δημιουργήσαμε εμείς, ενώ σε μας έρχεται ο λογαριασμός του, για να πλουτίζουν ανενόχλητοι οι δημιουργοί του και οι πραγματικοί αφέντες αυτού του τόπου, οι κάθε λογής τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, καναλάρχες.
Αυτή η επιστολή έχει σκοπό να μιλήσει για το πλήγμα που δέχεται η μόρφωση των παιδιών σας. Το φθηνό δημόσιο σχολείο που σχεδιάζουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι για λίγους κι εκλεκτούς μαθητές, θα υπακούει στους κανόνες της αγοράς, δεν θα παρέχει ολόπλευρη μόρφωση αλλά δεξιότητες, με εκπαιδευτικούς που θα έχουν σκυμμένο το κεφάλι, για να μάθουν γράμματα στους αυριανούς απασχολήσιμους εργαζομένους των υπο-κατώτατων μισθών.


ΑΔΙΟΡΙΣΤΙΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ.
Η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΜΑΣ.
ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ!


·         Αγωνιζόμαστε για ένα σχολείο ενιαίο, δεκατετράχρονο, δημόσιο και δωρεάν που να μορφώνει ολόπλευρα και να παρέχει πλήρη ξενόγλωσση, αθλητική, μουσική και αισθητική αγωγή σε όλα τα παιδιά.
·         Απαιτούμε γενναία αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.
·         Θέλουμε ένα σχολείο που δεν θα στοιβάζει τους μαθητές σαν σαρδέλες στις τάξεις, αλλά θα έχει 20 μαθητές ανά τμήμα – 15 στις ομάδες προσανατολισμού – 10 στα εργαστήρια, ώστε να γίνεται δημιουργικό μάθημα για κάθε παιδί.
·         Απαιτούμε την επαναλειτουργία όλων των καταργημένων τμημάτων, τάξεων, σχολείων, καθώς και της Ενισχυτικής Διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης.
·         Παλεύουμε για πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας και για την κατάργηση της ελαστικής απασχόλησης.

Ετούτος ο αγώνας δεν είναι μόνο των μόνιμων και αδιόριστων εκπαιδευτικών.
Είναι των μαθητών, είναι των γονιών, είναι όλων των εργαζομένων.
Δώστε μας το χέρι σας και ενώστε τη φωνή σας με τη δική μας για το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δουλειά.

Για να 'χουν τα παιδιά μας το δικό τους ήλιο...
                    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
                                           ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΡΙΑΡΑΣ                                                  ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ                                       


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου