Τετάρτη 24 Απριλίου 2013


Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου

Ανακοίνωση

Την Τρίτη 2 Απριλίου οµάδα φασιστών µε επικεφαλής της στελέχη και πολιτευτές της Χρυσής Αυγής, πολλοί από αυτούς σε κατάσταση µέθης, κυκλοφορούσε προκλητικά στους δρόµους του κέντρου των Χανίων, προπηλάκιζε νεολαίους που δεν «ενέκρινε» την εµφάνισή τους, πέρασε κάτω από τα γραφεία του ΚΚΕ βρίζοντας και χαιρετώντας ναζιστικά, επιτέθηκε και χτύπησε τρεις µετανάστες (2 από το Μαρόκο και 1 από την Αλβανία) και κατάληξε στο Ενετικό λιµάνι της πόλης για να «ξεκουραστεί» σε καφέ. Εντύπωση προκαλεί ότι σε όλη αυτή την πορεία του το «τάγµα εφόδου» παρόλο που πέρασε από φρουρούµενα από αστυνοµικούς µέρη της πόλης δεν δέχτηκε την παραµικρή ενόχληση. Τελικά στο λιµάνι οι φασίστες απωθήθηκαν από οµάδα νεολαίων. Σε αυτή τη συµπλοκή στέλεχος της Χ.Α., που πριν από µερικούς µήνες επιδείκνυε µε καµάρι φωτογραφίες του µπροστά στους φούρνους του Νταχάου λέγοντας ότι «οι φούρνοι αυτοί κάνουν καλό ψωµί», κατέληξε στη θάλασσα. Κατόπιν τα µέλη της Χ.Α. µε θρασύδειλο τρόπο ξέσπασαν πάνω σε εργαζόµενο καφετέριας του λιµανιού που προσπάθησε να προστατεύσει το χώρο της εργασίας του.
Στο σηµείο της συµπλοκής ανάµεσα σε πολύ άλλο κόσµο που είχε πάει να δει τι έγινε και αφού η συµπλοκή είχε τελειώσει βρέθηκε η Μαργαρίτα Παπαµηνά, εκπαιδευτικός και εκλεγµένη στο ΔΣ του Νοµαρχιακού Τµήµατος της ΑΔΕΔΥ στα Χανιά. Η παρουσία της έγινε αντιληπτή από τους φασίστες οι οποίοι σε κατάσταση παροξυσµού και έχοντας πια χάσει τον οποιοδήποτε αυτοέλεγχο τους, της επιτέθηκαν βρίζοντάς την µε τον πιο χυδαίο τρόπο. Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το γεγονός ότι η αστυνοµία όχι µόνο δεν έκανε τίποτα για να την προστατέψει αλλά ακολούθησε πιστά τις φωνές του φασίστα που είχε βρεθεί στη θάλασσα και που εν τω µεταξύ µπαινόβγαινε στο περιπολικό της αστυνοµίας φωνάζοντας ότι αν η αστυνοµία δεν συλλάβει και τη συνάδελφο δεν θα ακολουθήσει ούτε αυτός στο τµήµα. Η συναδέλφισσα βρέθηκε στο τµήµα µαζί µε τον εργαζόµενο της καφετέριας που είχε δαρθεί από τους φασίστες και τον καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης κ. Τσιάκαλο, που βρέθηκε επίσης τυχαία στο χώρο και έγινε µάρτυρας των γεγονότων. Βρέθηκαν εκεί προκειµένου να καταθέσουν οι ίδιοι µήνυση κατά των χρυσαυγιτών. Είναι εντυπωσιακό ότι η αστυνοµία καθυστερούσε τη διαδικασία χαρακτηριστικά, µε αποτέλεσµα να κρατηθούν παράνοµα για έξι τουλάχιστον ώρες στο τµήµα και σχεδόν στη 1 πρωινή ώρα της επόµενης µέρας έµαθαν ότι έχουν µηνυθεί τόσο από τη Χρυσή Αυγή όσο και από την αστυνοµία. Έτσι βρέθηκαν από κατήγοροι, κατηγορούµενοι σε µια διαδικασία αυτόφωρου! Επίσης κατηγορήθηκαν άλλα 5 άτοµα, µια δηµοσιαγράφος, δυο εκπαιδευτικοί και δυο φοιτητές.
Οργή µας προκαλεί το γεγονός ότι ανάµεσα στους διωκόµενους βρίσκονται δύο συνάδελφοι που βαρύνονται και µε άλλες κατηγορίες στο κύµα διώξεων που έχει οργανώσει η ασφάλεια Χανίων το τελευταίο διάστηµα στην πόλη. Απ’ ότι φαίνεται ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών του Ν. Χανίων έχει στοχοποιηθεί ιδιαίτερα. Αυξάνεται τόσο ο αριθµός των µελών του που κατηγορούνται από την ασφάλεια και τη Χ.Α. όσο και ο αριθµός των κατηγοριών που εκκρεµούν εναντίον τους. Πρόκειται για µια συντονισµένη και οργανωµένη προσπάθεια µε στόχο να καµφθεί η αντίστασή στην εφαρµογή των µνηµονιακών πολιτικών στην κοινωνία και στην εκπαίδευση. Θέλουν να τσακίσουν το δημόσιο σχολείο, με µαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών, κλείσιµο σχολείων και τµηµάτων, με την αξιολόγηση στοχεύοντας τελικά στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας. Σε όλα αυτά το οργανωµένο συνδικαλιστικό κίνηµα στέκεται εµπόδιο γι’ αυτό και επιχειρείται να διωχθεί η συνδικαλιστική δράση. Επιχειρείται να διωχθούν συνδικαλιστές και αγωνιστές που δεν είναι «οσφυοκάµπτες» και δεν αποδέχονται τα πλαίσια που τους θέτει η εξουσία της κάθε λογής τρόικας. Είναι γελασµένοι βέβαια αν πιστεύουν ότι τέτοιες μεθοδεύσεις μπορούν να τρομοκτατήσουν το εργατικό κίνημα. Ας το βάλουν καλά στο µυαλό τους ότι οι πολιτικές επιλογές τους µας κάνουν ακόµα πιο αποφασισµένους, ακόµη πιο ενωµένους, ακόµη πιο δυνατούς και ακόµη πιο ριζοσπαστικούς. Οι πολιτικές εξόντωσης των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης δεν θα περάσουν.

Ως Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους και απαιτούµε:

    • την άμεση παύση των διώξεων σε αντιφασίστες και συνδικαλιστές
    • να καταδικαστούν οι νεοναζί δράστες των ρατσιστικών επιθέσεων




Ο πρόεδρος                                                                              Η γραμματέας

Για το Δ.Σ.
Στέλιος Κριαράς                                                                     Φωτεινή Ρώιμπα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου