Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Αντιφασιστική Κίνηση Παιδείας


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
      Στα πλαίσια υλοποίησης πρότασης που συζητήθηκε στην τελευταία συνέλευση των καθηγητών, καλούμε όσους εκπαιδευτικούς (όλων των ειδικοτήτων) ενδιαφέρονται, να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια δημιουργίας ενός αντιφασιστικού μετώπου παιδείας (ανάλογες κινήσεις οργανώνουν ήδη καθηγητές σε όλα τα μέρη της Ελλάδας) : εν όψει της ραγδαίας εξάπλωσης και ενδυνάμωσης ακροδεξιών οργανώσεων και νεοναζιστικών μορφωμάτων, που προσπαθούν να προσεταιριστούν τη νεολαία, είναι ηθικό χρέος όλων μας (και όχι μόνο των φιλολόγων) να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας στα θέματα της ξενοφοβίας, του ρατσισμού, των ιδεολογιών του μίσους και των πρακτικών βίας και μισαλλοδοξίας.
       Μια τέτοια ευαισθητοποίηση δεν πρέπει να εξαντλείται σε μια 20λεπτη σχολική γιορτή ούτε να έχει διδακτικό χαρακτήρα –που συχνά οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα- αλλά να έχει διάρκεια και συνέχεια μέσα από ποικίλες δράσεις
(π.χ. προβολή ταινιών, αναγνώσεις ή και παραγωγή λογοτεχνικών κειμένων, μουσικές εκδηλώσεις, δημιουργία έντυπου και ψηφιακού υλικού, συμμετοχή σε σχετικούς διαγωνισμούς δημιουργίας αφίσας ή παραγωγής ταινίας μικρού μήκους, θεατρικά δρώμενα κ.α.), που θα προκύψουν από τη συνεργασία μαθητών και εκπαιδευτικών από διαφορετικά σχολεία. Οι δράσεις αυτές μπορούν να ενταχθούν είτε μέσα στα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΠΣΔ) είτε στα project είτε στις θεματικές ενότητες της λογοτεχνίας είτε και εκτός σχολικού ωραρίου (πχ. με προβολές ταινιών). Η συμβολή και η συμμετοχή των καθηγητών όλων των ειδικοτήτων είναι απαραίτητη.
Ελάτε να συζητήσουμε από κοντά, να ανταλλάξουμε ιδέες, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας και να οργανώσουμε τις δράσεις μας.

Το Σάββατο 1/12 , 18:00μμ
Στη Βιβλιοθήκη του 2ου Λυκείου Καλύμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου